Onze Visie

“Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur.” Deze uitspraak van de Griekse wijsgeer Heraklitus maakt duidelijk waar onze school voor staat. Het leren zelf is slechts een hulpmiddel; waar het werkelijk om draait is de begeleiding van het kind in zijn ontwikkeling.

Vrije scholen zijn ontstaan vanuit het inzicht dat bij jonge mensen een zeer veelzijdige belangstelling voor de wereld gewekt kan worden. Dat gaat veel verder dan alleen het vergaren van kennis en richt zich juist voornamelijk op de ontwikkeling van de individuele talenten van het kind. Samen met u als ouder willen we dan ook het unieke dat ieder kind in zich draagt naar boven halen en tot bloei laten komen. Ongeacht culturele of godsdienstige achtergrond.

Gezonderwijs

Hoofd (verstand), hart (gevoel) en handen (creëren)

Vrije School Brabant biedt Gezonderwijs. Dat is niet alleen de tafels uit je hoofd leren of weten wanneer je ‘vindt’ met een d of t moet schrijven. We laten kinderen namelijk zien dat het leven om zoveel meer draait dan rekenen en taal alleen. Zoals zorgen voor elkaar bijvoorbeeld. Of aandacht hebben voor cultuur en betrokken zijn bij de maatschappij. Want naast de ontwikkeling van je verstand, is het net zo belangrijk dat je je gevoel ontwikkelt en leert om zelfstandig bezig te zijn. Hoofd (verstand), hart (gevoel) en handen (creëren) worden daarbij aangesproken, zodat leren een gezond geheel is.

Op onze school wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de kunstzinnige vermogens. Dit wordt geboden op het gebied van tekenen, schilderen, handvaardigheid en muziek. Schilderen, vormtekenen, spraakvorming, muziek, dans en toneel zijn de vakken die helpen de kinderen op te voeden tot breed ontwikkelde mensen die creatief om kunnen gaan met steeds veranderende levenssituaties.

Leeftijdsfasen

Binnen de vrije school maken we onderscheid tussen drie verschillende leeftijdsfasen van het kind: van 0 tot 7 jaar, van 7 tot 14 jaar en van 14 tot circa 21 jaar. Elke fase vraagt om een eigen, passende pedagogische aanpak. In de eerste levensfase spreken we de wil aan door te doen. In de leeftijd van 7-14 leggen we het accent op het gevoelsleven van het kind. En vanaf 14 jaar groeit het denken uit tot een zelfstandige kracht.

Ieder kind maakt daarbij zijn eigen en unieke ontwikkeling door en binnen de leeftijdsfasen zijn kinderen niet gelijk. Onze leerkrachten kijken dan ook voortdurend naar wat voor ieder kind individueel nodig is en wat de klas als geheel vraagt.

Spil-centrum De Sterren

De Vrije School Brabant is deel van spil-centrum De Sterren. Een spil-centrum biedt opvang, zorg en onderwijs voor kinderen van 0-12 jaar waarbij het kind centraal staat en gestimuleerd wordt om zich maximaal te ontwikkelen in een veilige omgeving. Binnen ons spil-centrum wordt dit gedaan vanuit de antroposofische gedachte en op basis van de vrije schoolpedagogiek.

Kinderopvang, peutergroepen en buitenschoolse opvang worden verzorgd door stichting Istia. Voor meer informatie over opvang of bso klik hier.

v

Referenties

Wat ouders over ons zeggen

“Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur.”

“Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis.”

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis laboris nisi ut aliquip ex ea commodo.

Leerlingen

Leraren

Jaar ervaring

Vrije School Brabant